Putukate kasvatamine ja turustamine võtab hoogu


Putukate kasvatamine ja turustamine on viimasel ajal hoogustunud – seda ka Eestis. Miks?

Putukad on suurepärased proteiiniallikad ning võiksid olla näiteks lihale heaks alternatiiviks. Putukate valgusisaldus võrreldes lihaga on umbes 2-3 suurem, millele lisaks sisaldavad putukad ka kõiki olulisemaid aminohappeid, vitamiine ja mineraale, nagu B12-vitamiin, raud, magnesium, kaltsium, samuti on esindatud väärtuslikud omega-3 rasvhapped. Võrreldes taimsete valkudega, on putukad inimorganismile väga kergesti omastatavad. Märkimisväärne on ka putukate väike ökoloogiline jalajälg, mis tuleneb nende üleskasvatamiseks kuluvast väikesest ressursist. Kasvatamiseks kulub palju vähem maad, vett ja sööta kui näiteks veiste või sigade puhul.

Praegu on lubatud kasvatada/kasutada järgmisi liike:

  • Hariliku jahumardika vastsed ehk kollane jahuuss (Tenebrio molitor, meal worms)
  • Toakilk (Acheta domesticus, crickets)
  • Kilk (Gryllodes sigillatus, crickets)
  • Rändtirts (Locusta migratoria, grasshoppers)
  • Kõrbetirt (Schistocerca gregaria, dessert locust)
  • Mardika liigi Alphitobius diaperinus vastsed   (buffalo worms)
  • Meemesilase nukud  (Apis mellifera, European honey bee pupae)
  • Kärbse liigi Hermetia illucens vastsed  (black soldier fly larvae)

Kõige rohkem kasvatatakse ilmselt kilke, kes üldiselt kasvatatakse üles, surmatakse ning seejärel töödeldakse. Lõpptooteks on peamiselt kilgijahu, mida kasutatakse näiteks küpsetistes või muudes toitudes.

Meil on hea meel teatada, et Scandagra söötade hinnakirjast on nüüd leitav spetsiaalselt välja töödeldud kilkide täissööt (purustatud graanulis). Esimene sööt on valmis toodetud ning ka juba esimese kliendini jõudnud.

Esialgu on sööt üsna katsetamisjärgus, sest kilkide söötmissoovitusi eriti ei leidu. Küll aga selgus, et meie broilerite ja tibude sööt neile hästi ei sobinud, mistõttu võttis Scandagra söödatehnoloog Marge Malbe kutsumuseks teha kilkidele omaenda spetsiaalne retsept. Nüüd tuleb vaid vaatada, mida kilgid asjast arvavad ning vajaduse korral retsepti muuta.

Rohkem infot:

Marge Malbe

+372 5855 7511

Scandagra Eesti söödatehnoloog


Tagasi