31/05/2024

Orienteerumine söödamaailmas- mida valida ja millal?

Scandagra Eesti tootevalikus on veistele mõeldud erinevaid söötasid, mis katavad loomade toidulaua sünnist kuni piimalehmani välja.

Kategooria: Söödad

Kõik täiendsöödad, mis on toodetud Scandagra Eesti söödatehases, on teaduslikult põhjendatud. Täiendsöötadesse on lisatud toitaineid, millest põhisöötades puudus on, et kogu ratsioon oleks tasakaalus ja toitainete vajadus kaetud.

Vasikatele pakume lisaks piimaasendajale kahte startersööta. Vanemaks saades antakse startersööta täienduseks koresöödale. Vasikate starter Eliit sisaldab 6% lõssipulbriasendajat ning 10% linakooki. Linakook  soodustab sööda söömust ning takistab patogeensete mikroobide paljunemist seedetraktis. Starter Eliit sobib vasikatele esimestest elupäevadest kuni seitsmenda elukuuni.

Teine startersööt, mis on meie klientide seas ka rohkem tuntud, nii öelda tavaline starter, on sobilik vanuses 1-7 elukuud. Sarnaselt esimesele sisaldab ka see nii lõssipulbriasendajat 3% kui ka linakooki 3%. Farmid, kes antud startersööta kasutavad on tõdenud, et vasikate söömus on tõusnud, mis on hea alus kasvatamaks loomale tugevat raamistikku, et temast saaks hiljem hea lüpsilehm.

Startersöötade koostisest ei puudu ka premix, mis katab vasikate vitamiinide ja mikroelementide vajaduse.

Kui vasikast on kasvatatud tubli noorloom on tarvis tema toidulaud samuti katta kvaliteetse söödaga. Selleks on meil välja töötatud spetsiaalne noorveiste täiendsööt. Söödaretsepti väljatöötamisel on silmas peetud, et tagatud oleks piisav juurdekasv samas vältides rasvumist. Täiendsööda söötmisel on tagatud looma kasvuks ja arenguks vajalik energia- ja proteiinitase ning immuunsüsteemi toimeks vajalik vitamiinide, mikro- ja mineraalainete kogus. Söötmissoovituseks on anda täiendsööta noorloomadele vanuses 6-18 kuud.

Piimalehmade ratsiooni tasakaalustamiseks pakub Scandagra Eesti väga erineva koostise ja toitainete sisaldusega täiendsöötasid. Meie laiast tootevalikust leiavad endale sobiva täiendsööda kõik erineva tasemega piimatootjad. Pakume täiendsöötasid loomakasvatajatele, kes peavad oluliseks hinda, head hinna ja kvaliteedi suhet või hindavad kõrgelt kvaliteeti.

Kõikides meie täiendsöötades on kasutatud Eestis kasvatatud teravilja. Söödas kasutatud toorained läbivad kontrolli kas meie enda laborites või teistes tunnustatud laborites Eestis.

Lüpsikarjale on Scandagra Eesti tootevalikus kolme eritüübilist täiendsöötade sarja- OPTI, MAXI ja ROBI.

OPTI sari on enamkasutatav täiendsööt farmides. Proteiini sisalduse poolest on valikus nii 16 kui 18% -line täiendsööt. Antud söödad ei sisalda GMO- toormaterjale ning on hinnalt soodsad. OPTI sari on kõige sobilikum neile, kellel on hea kvaliteediga silo.

MAXI sarjas on lisaks teraviljale ja erinevatele proteiiniallikatele lisatud juurde ka maisi. MAXI täiendsöödad sobivad kõige paremini farmidesse, kus silo ei ole nii hea kvaliteediga. Proteiini sisalduse poolest on valikus 13, 16 ja 18%-line täiendsööt.

ROBI täiendsööda puhul on tegemist sarjaga, mille tootmisel on erilist rõhku pandud graanuli kvaliteedile, et sööt sobiks hästi lüpsirobotites kasutamiseks. Peamisteks toormaterjalideks on teravili, proteiinsöödad ning mais. Metaboliseeruv energia on ROBI sarjal kõrgem, kui seda on OPTI ja MAXI söötadel, jäädes 11,8 MJ juurde. ROBI sarja proteiinisisaldused on 13, 16, 18, 20 ning 22%.

Vajadusel söödale lisatavate mineraalsöötade valik on Scandagra Eestis laialdane. Sortimendis on lisandeid, mis sobivad nii lüpsilehmadele kui ka kinnisperioodil söötmiseks, lihaveistele ja ka mahetootmises kasutavavad mineraalsöödad.

Lisaks oma tehases toodetavatele täiendsöötadele valmistame söötasid ka klientide retseptide järgi.  Teeme tihedat koostööd tootjatega, kes eelistavad farmides kasutada individuaalse retsepti alusel koostatud täiendsöötasid. Sööt töötatakse välja konkreetse farmi vajadusi silmas pidades- milline on neil silo kvaliteet ning muud kasutusel olevad söödad.  Sisendina individuaalse retsepti väljatöötamisel on vaja teada mitmeid olulisi toitefaktorite sisaldusi- toorproteiin ja metaboliseeruv energia ning millised on toorained, mis võiksid kindlasti valmis tootes esindatud olla.

Individuaalsete retseptide koostamisel ei piirdu me vaid lüpsiloomadega, ka vasikate toidulaud on mõningates farmides kaetud eriretsepti alusel toodetud söödaga.

Veiste toidulaud ei piirdu ainult silo ja täiendsöödaga. Kindlasti tuleb tähelepanu pöörata ka pakutavatele söödalisanditele.

Vaatame mõningaid olulisemaid, mis aitavad vältida probleeme erinevas vanuseastmes loomadel.

Vasikatel on suur oht haigestuda kõhulahtisusse. Selle ennetamiseks ja stabiliseerimiseks on Scandagra Eesti tooteportfellis toode Dialyt. Dialyt on saadaval nii pulbri kujul kui ka vedelikuna. Toode stabiliseerib vee ja elektrolüütide tasakaalu, annab energiat ning soodustab seedimist. Dialyti tasub manustada siis, kui loomal on oht kõhulahtisuse tekkeks, näiteks võõrutusperioodil või kui juba on tekkinud kõhulahtisus. Pulbril ning vedelikul on erinevad kasutusnormid. Kasutamise osas oskavad head nõu anda nii meie loomakasvatuse müügiesindaja kui ka kaupluste töötajad.

Veistele poegimisjärgseks joogiks on sortimendis üsna populaarne toode- Lactoval Liquid. Lactoval Liquid on pulbriline söödalisand, mis sisaldab nii vitamiine, elektrolüüte, pärmirakke kui ka vatsa PH-d stabiliseerivaid aineid. Söödalisand aitab vähendada vedelike ja elektrolüütide kadu, parandab söögiisu peale poegimist ning tõstab vere glükoosisisaldust ja parandab energiatarvet. Lisaks arendab vatsas mikroorganisme ja varustab neid energiaga, mis aitab koheselt suurendada kuivaine söömust. Lactoval Liquid aitab ka ennetada ketoosi ning parandab tiinestumist.

Veiste toidulaual on olulisel kohal ka sool. See on vajalik luukoe tugevdamiseks, seedimise stimuleerimiseks, parandab ainevahetus ja aitab kaasa edukale paljunemisele. Terasemad silmad on kindlasti juba Scandagra Eesti kauplustes märganud meie kaubamärgiga lakukive. Tegemist on kividega, mis on toodetud looduslikust soolast. Valikus on naturaalne soolakivi kui ka vitamiinidega, rauaga ja seleeniga. Enamik kividest on sobilikud kasutamiseks mahepõllumajanduslikus tootmises.

Lakukividelt on paslik edasi liikuda lakumineraalide juurde.

Käes on kevad ja paljud loomad juba suundunud karjamaale. Karjatamisperioodi alguses on oluline lisaks sööta magneesiumirikast mineraalsööta, et vältida karjamaatetaania teket. Haigestumise esmasteks sümptomiteks on loomade kartlikkus, närvilisus, söömuse vähenemine, loomade kõhnumine. Haigestunud loom hoiab pead kõrgel, tekivad krambihood, vahutav süljeeritus.  Karjamaatetaania on kiireloomulise kuluga lühiajaline haigus, mis võib lõppeda looma surmaga. Kiire abi andmisel haigusnähud taanduvad. Hoidmaks ära taoliste sümptomite teket soovitame söödalisandina Vitlick High-Magi. Toode on saadaval 65kg lakuvannina, mis sobib suurematele karjadele kui ka 15 kg ämbris, mis sobib väiksemate karjade pidajatele või suurema karjamaa katmiseks.

Kevade saabumine oma esimeste soojade päikesekiirtega paneb juba mõtlema ka suvele. Samuti võiks mõelda ka, mida head pakkuda suveks oma veisekarjale.

Suvisel ajal on loomad kimbatuses putukatega, kes neid hammustavad. Mida sellega ette võtta? Hea lahendus on pakkuda lakumineraali, mis sisaldab küüslauku. Küüslauk eritab lõhna, mis hõlpsalt tõrjub putukaid ning kaitseb looma nende hammustuste eest. Lisaks on küüslaugul antimikroobsed omadused ning tugevdab looma immuunsüsteemi. Küüslauk aitab ka hingamisteedel tervena püsida, reguleerida seedimist, parandab söögiisu ning tagab parema toidu omastatavuse. Suviseks lakumineraaliks on Scandagra Eesti tootevalikus Vitlick Sommer. Toode on saadaval 65kg pakendis.

Lakumineraalide tarbimise eeliseks on looma mugav ligipääs neile. Lähtuvalt sellest võiks need asetada kohtadesse, mida veised tihti külastavad.

Kõikide erinevate söötade ja muude toodete osas oskavad teid aidata meie kaupluste töötajad ning loomakasvatuse müügiesindajad.

Kaunist kevade jätku, mõnusat suveootust ja head uue hooaja algust!

Scandagra Eesti loomakasvatuse nõustaja