04/06/2024

Taimekasvatustööd millele tähelepanu pöörata

Kauaoodatud sademed on toonud leevendust küll taimede kasvule, kuid samas on pannud pinge peale erinevatele taimekaitsetöödele.

Kategooria: Taimekasvatus

Eelnevad kuivad ja soojad ilmad hoidsid n.ö pidurit peal erinevatel töödel põllul ning nüüd tuleb hakata tegema otsuseid milliseid tööd teha esmajärjekorras ning millega on aega. Talirapsi õitsemisaegne haigustõrje koos putukatõrjega on üldiselt lõpusirgel ning enamasti tehtud või teostatakse Põhja-Eestis lähipäevil. Tuletaks veel meelde, et kellel on kasutamata toodet Cantus Gold, siis selle kasutamise luba lõpeb 31.07.2024. Peamine küsimus on umbrohutõrje just talinisudes, mis on jäänud kuivuse tõttu teostamata või polnud umbrohud veel tärganud. Umbrohutõrje on  võimalik teostada veel tootega Zypar normiga 0,75-1,0 l/ha, mis on üks kõige hilisema kasvufaasiga teravilja umbrohutõrje vahenditest ja kasutada saab seda kuni kasvufaasini 45 ehk viljatupe paisumiseni. Kindlasti pöörake ka tähelepanu tuulekaerale, sest see on tärganud ja kuna eelmisel aastal tuulekaera tõrjet teostati pigem vähem ja seetõttu on seemnevaru mullas suurem. Tuulekaera tõrjeks on sobilik Axial 50 EC, tuulekaera tõrjel kasutada normi 0,6-0,8 l/ha, kui on tegemist rukki-kasteheinaga siis minimaalne norm on 0,8 l/ha ning  sellel aastal on kohata teraviljades ka tähk-kukehirssi, siis selle tõrjel kasutada normi 1,0 l/ha.

Jahukaste talinisus 2024

Teiseks küsimuseks on talinisude haigustõrje, kus kohati on T1 pritsimine ja T2 pritsimine kokku jooksnud, kuna nisudel on lipuleht juba paotunud ja T1 tõrjet pole veel tehtud. Sellisel juhul tuleks vaadata, mis seisukord on põllul ja sellest lähtuvalt teha otsus, mida kasutada. Põldudel on kohati probleeme jahukastega ja talinisudes on lööbinud nii helelaiksus kui ka pruunlaiksus ehk DTR.  Kui jahukaste probleemi pole, siis pigem pöörata tähelepanu lehelaiksustele ja valida toode: tugev universaalsem toode, millel on mõju nii jahukastele kui ka lehelaiksustele on Ascra Xpro – olenevalt eelnevalt tehtud töödest ja haigusfoonist kasutada normi 0,75-1,0 l/ha. Teine toode, mida ka jahukaste leviku puhul kasutada on Elatus Era või Elatus Plus+Pecari 300 EC pakk. Sisult on mõlemad samad: tooted sisaldavad kahte toimeainet solatenool ja protiokonasool, kuid Elatus Plus + Pecari 300 EC on mõlemad toimeained erinevas kanistris ja toimeaine suhetega on võimalik mängida ning Elatus Eras  on toimeained juba kokku segatud üheks formulatsiooniks. Normid nende toodete puhul on Elatus Eral 0,6-1,0 l/ha ja Elatus Plus+Pecari 300 EC puhul 0,5 l/ha Elatus Plus ja 0,33 l/ha Pecari 300 EC. Kolmandaks tugevaks lehelaiksuste tooteks on Revytrex, kui on lööbinud ka jahukaste, siis on jahukaste tõrjeks vajalik lisada paagisegusse Revytrexile Leanderit 0,25 l/ha. Revytrexi kulunorm on 0,75-1,0 l/ha. Lipulehe kaitsele tuleks kindlasti tähelepanu pöörata neil, kellel on T1 pritsimine tegemata, kuna hetke õhutemperatuurid ja öised kasted on lehelaiksustele heaks kasvulavaks ning taliteraviljade lehed peavad saagi moodustamiseks terved püsima vähemalt järgmised 3-4 nädalat.

Suvikultuurides on eeskätt vajalik teha umbrohutõrje ning läbi mõelda pritsimisprogramm. Suviodrad on kiire kasvuga ning seal oleks mõistlik oma pritsiprogramm seada kahe pritsimise peale. Esimeses oleks umbrohutõrje koos leheväetisega ja vajadusel kasvuregulaatoriga. Kindlasti tuleks tähelepanu pöörata maltsale, kuna soojade ilmadega on tekkinud sellele vahakiht ning kindlasti soovitan umbrohutõrjel kasutada paagisegus märgajaid. Väga heaks maltsa ja ohaka tõrje vahendiks on vana hea EMDEE(MCPA 750) normiga 0,75-1,0 l/ha, kuna tegemist on hormoontootega siis on sellel kiire visuaalne mõju umbrohtudele ning samuti tõrjub kuivade ilmadega pead tõstvat ohakat. Juurde võiks lisada siia sulfuroon-tüüpi toote nagu TBM 75 WG normiga 10-20 g/ha, mis laiendab MCPA spektrit ja annab samuti pika kasutusakna kuni lipuleheni. Teiseks laialeheliste tõrjevahendiks suvinisus ja suviodras on Zypar+TBM 75 WG co-pakk, kus ühe pakiga saab teha 10 ha. Suvinisudes on võimalik ühildada ka tuulekaera ja laialeheliste umbrohtude tõrje ning lahendada see Broadway Star+DMA 600 pritsimisega. Antud toodete kombo tõrjub nii kõrrelisi kui ka enamlevinud laialehelisi umbrohtusid ning kui probleemiks on ka suurem malts, siis DMA 600 tõrjub kiirelt ja efektiivselt seda. Normideks antud töödel on Broadway Star 150g/ha ja DMA 600 0,5 l/ha, juurde tuleb lisada ka märgaja Dassoil 0,5 l/ha.

Esimesse haigustõrjesse suviotrades ja suvinisudes ehk T1 pritsimisse on sobilikud tooted nii Input normiga 0,6-0,8 l/ha kui ka Input Triple normiga 0,75 l/ha, mis annavad hea jahukaste ja lehelaiksuste tõrje, ning Balaya normiga 0,5-0,75 l/ha, millel on hea lehelaiksuste tõrje, kuid kui on vaja tugevdada mõju jahukastele, on sobilik lisada näiteks Pecari 300 EC normiga 0,3-0,4 l/ha . Kaerale on sobilik haigustõrjeks „grand old man“ ehk Falcon Forte, millel on hea mõju lehelaiksustele, jahukastele ja eeskätt ka roostetele, mis kaera võivad kimbutada, normiks valida 0,6-0,8 l/ha.

Kaunviljades ja suvirapsides tuleks lisaks laialehelistele umbrohtudele tähelepanu pöörata just kõrrelistele umbrohtudele, kuna neid saab antud kultuurides efektiivselt tõrjuda. Kindlasti tuleks neis kultuurides ära tõrjuda orashein, mida teraviljades on raske või võimatu kätte saada. Orasheina tõrjeks on sobilikud nii Targa Super normiga 1,5-2,0 l/ha või ka näiteks analoog toode Jenot Plus 050 EC samade kasutusnormidega nagu Targa Super või Zetrola normiga 1,25-1,5 l/ha . Antud tooted tõrjuvad ka edukalt tuulekaera. Kindlasti ei tohiks suvirapsis jätta monitoorimata putukaid. Kui maakirbu rünnakust on enamus suvirapse välja kasvanud, siis hiilamardikad ja seire tulemusena leitud esimesed lehevaabalase valmikud kahjustavad tugevalt suvirapsi. Suvirapsis kontaktseteks insektitsiidideks on Cyperkill 500 EC kulunormiga 0,05 l/ha, Kaiso 50 WG normiga 0,15 kg/ha, Delta Forte normiga 0,15 l/ha. Süsteemsed tooted, mida kasutada on Carnadine Extra 0,25 l/ha või Mospilan 20 SG normiga 0,2 kg/ha, mis on toimeaineliselt samad tooted, kuid kasutusaken on erinev, ning lisaks on Carnadine Extra sel aastal lubatud eriloaga kasutada teraviljades ripslaste tõrjeks. Nii Carnadine Extra kui ka Mospilan 20 SG kasutamine on lubatud öötundidel 22.00-05.00.

Scandagra Eesti agronoom-nõustaja