13/05/2024

Talikultuurides eesseisvad tööd

Pikk ja jahedamapoolne kevad koos külmalainetega on pannud suure surve erinevatele taimekaitse -ja külvitöödele.

Kategooria: Taimekasvatus

Kui antud olukorda positiivsest küljest vaadata, siis on see jahedus teraviljadele mõjunud hästi, kuna looduslik areng on aeglane. See on andnud põldudele, kus ei olnud suuri talvekahjusid, aega võrsuda. Jahedama ja heitlikuma ilma tõttu on kultuurid arenenud erinevates piirkondades erinevalt ja kasvufaasid varieeruvad kardinaalselt. Sellel aastal kehtib reegel, et Lõuna-Eestis on võrrelduna Põhja-Eestiga ca 2 nädalane kasvuvahe. Millised on aga taimekaitsetööd mis on päevakorras lähitulevikus?

Lõuna pool võiks talirapside põllus tehtud olla kasvureguleerimine ja putukatõrje ning Põhja-Eestis võiks see olla kohe ukse ees, kui see on veel tegemata. Kui põld on ebaühtlase kasvuga, soodustab kasvureguleerimine põllul ühtlustumist ja kõrvalharude arengut. Lisaks sellele on kõik rapsi kasvuregulaatorid ka fungitsiidse toimega. Sobilikud tooted on näiteks: Toprex 375 SC normiga 0,4-0,5 l/ha, Caryx normiga 0,75-1,0 l/ha või Tilmor 0,75-1,0 l/ha. Kui soovida ainult kasvu reguleerivat efekti ja soodsamat lahendust, siis antud ajaaknas sobib kasutamiseks Folicur normiga 0,75-1,0 l/ha. Antud toodetega segusse sobib ka kõrreliste tõrje, kas Targa Super võid Jenot Plus 050 EC näol. Normid on mõlemal tootel 1,0-2,0 l/ha vastavalt sellele, milliseid kõrrelisi umbrohtusid on vaja tõrjuda-  tuulekaera puhul on norm 1,0-1,25 l/ha, kuid orasheina puhul on efektiive tõrje alates 1,5 l/ha.  Samuti tuleks talirapsi põldudes teha hiilamardika tõrje. Eelmise nädala soojad ilmad näitasid, et kahjurid on Lõuna-Eestis olemas ja asustasid talirapsi põlde. Kuna Põhja-Eestis on antud kasvufaasid saabumas, siis tuleks kindlasti paagisegusse panna süsteemne insektitsiid, kas Carnadine Extra normiga 0,35 l/ha või Mospilan 0,2 kg/ha.

Taliraps kevad 2024.

Talinisudes hakkab kätte jõudma esimese fungitsiidi aken ja kasvureguleerimise aeg ehk esimese/teise kõrresõlme aeg. Kuna niiskusolud on head ja talinisud üldjoontes Eestis tihedamapoolsed, siis on näha olnud ka esimesi jahukaste nakkuseid varajastes ja haigusõrnemates sortides. Kindlasti tuleks oma põlde seirata ja vaadata milline seis põllul on, ning vastavalt sellele teha ka fungitsiidi valik. Kui jahukaste on põllul olemas, siis on soovitatav kasutada tõrjeks näiteks Inputi 0,7-0,8 l/ha või hea lehelaiksuste toimega fungitsiidile Balaya lisada juurde Leandrit normiga 0,2-0,25 l/ha. Hiliste sortide puhul, kus jahukaste pole veel lööbinud, võib kasutada tugeva ennetava ja raviva mõjuga toodet Input Triple normiga 0,75 l/ha või Amistar 250 SC+Pecari 300 EC pakki normidega 0,4+0,4 l/ha. Antud tooteid saab segada kõikide kasvuregulaatoritega.

Jahukaste kevad 2024.

Kuna kevad on olnud niiske ja ka hetkel on üldiselt mullas niiskusolud head, siis on aeg mõelda ka kasvureguleerimise peale.  Kindlasti hinnake oma kasvatatavat sorti ja lämmastikufooni, et selgitada välja kasvureguleerimise vajadus ja kasutatava toote norm. Esimese-teise kõrresõlme kasvufaasides kasutamiseks on sobilikud tooted nii Regucil normiga 0,3-0,4 l/ha kui ka Medax Max normiga 0,3-0,5 kg/ha. Üldiselt võib öelda, et 150 kg N/ha-le saanud nisupõllud, kus pole väga pika kõrrekasvuga sort, võiksid saada kasvuregulaatorit 0,3-0,4 l/kg hektarile. Antud ajaaknas on viimane aeg anda mikroelemente. Siia segusse sobivad tooted on Profi Basis Plus või Alfa S normiga 1,0 l/ha. Toodete vahe seisneb selles, et üks on n.ö vesilahuse baasil sooladena (Alfa S), mis annab kiire omastatavuse taimedele ja teine suspensioonina (Profi Basis Plus) ehk annab toitaineid välja pikemas ajaaknas.

Kui veel on tegemata umbrohutõrje, mingid pritsimisringid on kokku läinud ja kahest pritsimisest on vaja teha üks, siis kõike kokku panna ei saa ja konsulteerige ennem, kui te pole endas kindel. Kindlasti tuleks olla tähelepanelik nende töödega, millel lõpeb kasutamine esimese või teise kõrresõlme juures nt: Banvel 4S, Broadway Star+DMA 600, Mustang Forte, Estet, 2,4D või antud toodete toimeaineid sisaldavat tooted.

Teraviljades (taliotrades ja rukkis) on Lõuna-Eestis kasvufaas veelgi eespool ja seal oleks soovitatav kasutada kasvureguleerimiseks tugevama ja kiirema mõjuga toodet Terpal normiga 0,5-0,75 l/ha. Kui on intensiivne kasv ja kõrgem lämmastiku foon, siis maksimaalne kulunorm on 1,0 l/ha.  Meeldetuletuseks, et Terpalit ei tohi segada leheväetistega ja spiroksamiini (Input, Input Triple, Falcon Forte) sisaldavate fungitsiididega.

Silma tuleks peal hoida ka tärkavatel herne ja oa külvidel, kus esimestel külvidel, külmadest ilmadest hoolimata, on juba näha olnud hernekärsakaid. Hernekärsakate tõrjeks on sobilikud lubatud kontaktsed vahendid. Süsteemseid tooteid pole seal mõttekas kasutada. Sobilikud tooted hernekärsaka tõrjeks on Cyperkill 500 EC, Delta forte, Evure. Tooted on segatavad vajadusel ka erinevate herbitsiididega.

Hernekärsaka kahjustus 2024.

Scandagra Eesti agronoom-nõustaja